Menugang: Voorgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vis/Zeevruchten

Temperatuur: Koud

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 30

Ingrediënten:

Zalmcarpaccio met kruidenkappertjesdressing:

  • 400 g gerookte zalm (Vismarine, koelvers).

 

Kruidenkappertjes dressing:

  • 3 eetl. arachideolie of zonnebloemolie.
  • 1 eetl. gehakte basilicum (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd.
  • 1 eetl. citroensap.
  • 1 eetl. kappertjes.
  • versgemalen peper.

 

Zalmcarpaccio met oosterse dressing:

  • 300 g gerookte zalmfilet.
  • versgemalen peper.
  • 2 eetl. citroensap.
  • 2 lente-/bosuitjes.

 

Oosterse dressing: 

  • 1 eetl. ketjap manis of Japanse sojasaus.
  • 1 eetl. citroensap.
  • 2 eetl. Thaise vissaus (nam pla).
  • 2 eetl. wittewijnazijn.
  • 1 eetl. sesamzaadjes of sesamolie.

 

Zalmcarpaccio met rucola en krab:

  • 200 g surimi krabvlokken of krabsticks (Vismarine).
  • 300 g gerookte zalm (Vismarine).
  • 1 eetl. sesamzaad.
  • 2 lente-/bosuitjes, in smalle ringen.
  • 75 g rucola.
  • 1 citroen, in plakjes.

 

Rrucola en krab dressing:

  • 1/2 eetl. sesamolie.
  • 2 eetl. zonnebloemolie of arachideolie.
  • 2 eetl. citroensap.
  • 1 eetl. sojasaus.
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst.
  • 1 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries).
  • 1 eetl. kappertjes.

 

Zalmcarpaccio met salade van rucola en druiven:

  • 400 g verse zalmfilet.
  • 1/2 dl sojasaus (Kikkoman) of ketjap manis.
  • 1 theel. grove mosterd.
  • 1 theel. gemberpoeder.
  • 1/2 dl arachideolie.
  • 100 g rucola.
  • 200 g pitloze witte druiven.
  • 4 plakken (à 25 g) parmezaanse of pittig belegen kaas.
  • sprieten bieslook.
  • 4 kookringen Ø 10 cm.

 

Rucola en druiven dressing:

  • 1/2 dl olijfolie.
  • zout en versgemalen peper.
  • 2 eetl. witte wijnazijn of citroensap.

 

1 citroen, in partjes voor de afwerking.

Bereidingswijze:
  • Zalmcarpaccio met kruidenkappertjesdressing:
    Voorbereiden: Verdeel de plakjes zalm over 4 borden. Meng de olie met basilicum, citroensap, kappertjes en peper.
    Bereiden: Sprenkel de dressing over de zalm. Garneer met partjes citroen.
    Serveersuggestie: Lekker met warme toast en boter.
    Variatie: Vervang de kappertjes in de dressing door bosui. Neem paling-zalm combi (Vis-marine) in plaats van gerookte zalm.
  • Zalmcarpaccio met oosterse dressing:
    Voorbereiden: Verdeel de gerookte zalmfilet over 4 borden. Maal er peper over en besprenkel de vis met citroensap. Snijd de uitjes in smalle ringetjes. Houd wat van het groen apart voor de dressing.
    Bereiden: Verdeel de uiringetjes over de zalm. Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg het uitjesloof toe. Sprenkel een beetje dressing over de zalm en geef de rest er apart bij.
    Tip: Geef er repen geroosterd pitabrood of naanbrood met knoflookolie (roerbakolie of arachideolie met een geperst teentje knoflook) bij.
    Variatie: In plaats van gerookte zalm is heel dun gesneden verse zalm ook heel lekker. De oosterse dressing kan worden vervangen door een tomatensaus van 1 pakje (2 dl) gezeefde tomaten, 1 geraspt sjalotje, 1 teentje geperste knoflook, peper en 1 theel. geraspte gemberwortel of mespuntje gemberpoeder. De diverse soorten vis kunnen worden vervangen door 500 g gemengde (diepvries) zeevruchten.
  • Zalmcarpaccio met rucola en krab:
    Voorbereiden: Haal de krabvlokken een beetje uit elkaar of snijd de krabsticks iets kleiner. Leg de plakjes gerookte zalm naast elkaar op 4 borden. Rooster de sesamzaadjes in een hete droge koekenpan goudbruin in 1 minuut. Als de zaadjes opspatten zijn ze goed. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Schep de bosuitjes door de krabvlokken.
    Bereiden: Leg een pluk rucola op de zalm. Verdeel daarover de krab met bosui als een soort nestje. Giet de dressing erover. Garneer met citroen en strooi de sesamzaadjes erover.
  • Zalmcarpaccio met salade van rucola en druiven:
    Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180ºC. Vries de zalm iets aan (45 minuten in de diepvries) zodat deze gemakkelijk (met een fileermes) in dunne plakken te snijden is. Verdeel de plakken zalm naast elkaar over 4 borden. Meng sojasaus met mosterd, gemberpoeder en arachideolie. Bestrijk de zalm met het mengsel. Meng de rucola met gehalveerde druiven (bewaar enkele druiven voor garnering). Roer de olijfolie, peper, zout en witte wijnazijn tot een dressing. Zet de kookringen op de bakplaat, leg de kaas erin en bak deze in het midden van de oven circa 5 minuten tot de kaas een goudbruine kleur heeft. Verwijder de ringen, schep de kaas met een spatel voorzichtig van de bakplaat op een plank en laat afkoelen en hard worden.
    Bereiden: Schep de dressing door de rucola. Verdeel de salade in een bergje op de zalm. Leg de kaaskoekjes erop en garneer met sprieten bieslook en druiven.
    Variatie: De zalmfilet kan worden vervangen door tonijn- of heilbotfilet. In plaats van rucola kan fijne veldsla worden gebruikt.