Menugang: Nagerecht

Soort hoofd ingrediënt: Anders

Temperatuur: Koud

Smaak: Zoet

Aantal personen : 8

bereidingstijd in minuten: 15 (+ 1 uur in de koelkast)

Ingrediënten:
  • 250 ml slagroom. 
  • 75 g witte basterdsuiker. 
  • 4 eierdooiers (of 2 cupjes gepasteuriseerd eigeel). 
  • 500 g mascarpone. 
  • 5 eetlepels koffielikeur (of amandellikeur, slijter). 
  • 200 ml espressokoffie. 
  • 250 g lange vingers.
  • cacaopoeder.

 

Bereidingswijze:
In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van suiker met handmixer in 5 min. tot romig mengsel kloppen. Mascarpone in gedeelten door dooiers mengen. Slagroom luchtig door mascarponemengsel spatelen. In ondiep, langwerpig schaaltje likeur door espresso roeren. Helft van lange vingers een voor een in koffie dopen en met koffiekant boven in schaal leggen. Helft van mascarponemengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo'n laag maken. Tiramisu minstens 1 uur in koelkast laten opstijven. Tiramisu kort voor serveren uit koelkast nemen en royaal bestrooien met cacaopoeder (met cacaostrooier voor cappuccino of met behulp van theezeefje).


Tip:

  • Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van. Vervang voor een luchtiger dessert de opgeklopte slagroom door 2 cups stijfgeslagen gepasteuriseerd eiwit.
  • Alleen gepasteuriseerd! De eieren in dit recept kunnen niet worden vervangen door gewone eieren, vanwege het risico op salmonellabesmetting in gerechten waarbij eieren niet of onvoldoende worden verhit.