Menugang: Hapjes

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Warm

Smaak: Hartig

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 45

Ingrediënten:
  • 1 pakje diepvries bladerdeeg (10 lapjes van 10 x10 cm).
  • 200 g gekookte ham.
  • 100 g fetakaas.
  • 1 eetl. fijngehakte.
  • peterselie.
  • 2 eieren.

Bereidingswijze:

Voorbereiden:
Laat het bladerdeeg ongeveer 15-20 minuten ontdooien. Verwijder de plastic velletjes die tussen de deeglapjes zitten. Het deeg moet zo koud mogelijk, dus nét ontdooid, worden verwerkt; dat geeft het beste resultaat. Je moet het deeg net kunnen vouwen zonder dat het breekt. Verwarm de oven voor op 200°C. Maak terwijl de deeglapjes ontdooien de vulling. Snijd de ham in kleine stukjes en doe ze in een kom. Verkruimel de fetakaas. Roer de kaaskruimels, de stukjes ham, fijngehakte peterselie en 1 losgeklopt ei door elkaar. Klop het tweede ei in een kom los. Zet een kommetje water klaar. Bedek het rooster of de bakplaat van de oven met een vel bakpapier.

Bereiden:
Leg in het midden van elk lapje deeg een klein bergje van de vulling. Doop je wijsvinger in het water en maak de randen van het deeg vochtig. Vouw het deeg diagonaal om de vulling, zodat er driehoekjes ontstaan. Druk de randen van het bladerdeeg goed op elkaar, zodat de vulling er tijdens het bakken niet uit kan lopen. Druk met de tanden van de vork de randen nog eens goed aan. Er ontstaat nu een streepjespatroon langs de randen. Doop een kwastje in het losgeklopte ei en bestrijk de bovenkant van de driehoekjes voorzichtig met ei. Leg de driehoekjes op het bakpapier. Bak de driehoekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin en knapperig.

Variatie:
Nog meer hartige vullingen... In plaats van kaas en ham kunnen deze bladerdeegdriehoekjes ook met andere combinaties gevuld worden, zoals: reepjes ham, plakjes champignons en ei gekookte, uitgelekte spinazie, fetakaas en ei krabsticks met fijngehakte dille en ei. Wat dat ei betreft; zo'n losgeklopt ei wordt toegevoegd om de verschillende ingrediënten die voor de vulling worden gebruikt te binden.