Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Anders

Temperatuur: Warm

Smaak: Hartig

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 60

Ingrediënten:
  • 1 kg aardappelen
  • 4 deciliter slagroom
  • 4 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • tijm

 

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Schil de aardappelen en spoel ze af met water. Snijd de aardappelen in een keukenmachine in dunne plakjes. Als je de gratin gelijk wilt eten, kun je de aardappelen gelijk in de schaal leggen. Wil je er mooie punten van snijden, leg dan een stuk bakpapier in de ovenschaal en leg hierop de aardappelplakjes. Doe de room, knoflook en tijm (zonder takjes) en eieren in een schaal en mix het met een staafmixer goed door. Giet dit mengsel over de aardappelen en zet de schaal in de oven. Bak de gratin in ongeveer 45 minuten gaar.

Om goed te controleren of hij gaar is, even met een satéprikker in het midden prikken en kijken of het niet hard meer is. Als je er mooie punten van wil snijden, laat dan de gratin eerst afkoelen en later in de koelkast nog verder afkoelen. Haal de gratin uit de ovenschaal door het bakpapier op te lichten. Snijd er mooie punten van en verwarm het dan nog in de oven ongeveer 15 minuten op 200 graden C. Je kunt eventueel ook nog andere kruiden door het roommengsel doen.