Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vegetarische

Temperatuur: Warm

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 30

Ingrediënten:
  • 1 ui.
  • 2 teentjes knoflook.
  • 2 eetl. olijfolie.
  • 2 eetl. pijnboompitten.
  • 900 g spinazie (panklaar).
  • versgemalen peper.
  • zout.
  • 1/2 eetl. citroenrasp.
  • 2 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries).
  • 300 g feta.
  • 2 eetl. paneermeel.
  • 8 vellen filodeeg (diepvries, ontdooid).
  • 100 g boter.

 

Bereidingswijze:

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Verhit de olijfolie in een wok en fruit hierin de knoflook en ui 2 minuten. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze 2 minuten mee. Schep de spinazie erdoor en roerbak 5 minuten totdat de groente geslonken is. Meng peper, zout, citroenrasp, peterselie, verkruimelde feta en paneermeel erdoor en laat alles iets afkoelen.

Bereiden:
Bestrijk een deegvel met gesmolten boter. Schep onderaan elk deegvel 1/8 deel van de spinazievulling, rol het op, plak de deegrand vast met een beetje water en leg het rolletje in een ingevette of met bakpapier beklede ovenschaal. Doe hetzelfde met de rest van de vellen deeg. Bestrijk de bovenkanten van de rolletjes in de ovenschaal met gesmolten boter. Bak ze circa 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Tip:
In plaats van pijnboompitten zijn gehakte pistachenoten ook heel lekker. Het filodeeg kan eventueel worden vervangen door diepvriesbladerdeeg. Vorm daarvan envelopjes of driehoeken die met het spinaziemengsel gevuld worden. De baktijd is 15-17 minuten.

Variatie:
Lekker met een Griekse salade van sla met tomaten, komkommer en olijven.