aardappelsalade

 

Menugang: Hoofdgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Warm

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 130

Ingrediënten:

  • 3 kleine aubergines. nootmuskaat.
  • 1 grote ui.
  • 2 tenen knoflook.
  • 1.5 dl olijfolie.
  • 500 gr gehakt.
  • 1 blikje tomatenpuree.
  • 1 el paprikapoeder.
  • 1.5 tl kaneel.
  • 1.5 dl witte wijn (droog).
  • 0.5 literblik gepelde tomaten op sap.
  • 4 takjes peterselie.
  • 40 gr boter.
  • 40 gr bloem.
  • 4 dl melk.
  • 2 eieren.
  • 150 gr geraspte kaas.

Bereidingswijze:

Snij de aubergine in plakken van 1 cm. Bestrooi ze met zout en laat ze ca. 50 min. uitlekken in een vergiet.
Fruit de gesnipperde ui en de uitgeperste teentjes knoflook in de helft van de olijfolie, voeg het gehakt toe en roer het al bakkend los. Voeg tomatenpuree, paprikapoeder, kaneel en tomaten op sap (met vocht) toe. Roer de massa goed om en maak de tomaten fijn. Voeg de wijn toe, roer alles om en laat ca. een half uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer de gesnipperde peterselie erdoor.
Dep de aubergine met keukenpapier droog en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat. Kwast ze in met olie en laat ze heel even onder de hete gril goudbruin kleuren. Omdraaien en ook deze zijde met olie onder de gril zetten. Dit kan eventueel ook in een grilpan.
Verwarm de oven voor oop 175 graden.
Leg in een ingevette ovenschaal afwisselend lagen gehaktmengsel en aubergine plakjes op elkaar.
Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg al roerende de melk toe, zodat er een gladde saus ontstaat. Klop er dan, van het vuur af, de eieren doorheen. Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Roer de kaas erdoor. Schenk deze tot slot in de ovenschaal.
Bak de moussaka in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.

Tip:
Lekker met warm brood of gekookte aardappelen.