aardappelsalade

 

Menugang: Hoofdgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Warm

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 35

Ingrediënten:

Ingrediënten nasi met ham:

    • 300 gram basmatirijst.
    • 450 gram nasigroenten.
    • 1 ui.
    • 2 tenen knoflook.
    • 1 rode peper (zit vaak bij de nasigroenten).
    • 100 gram ham.
    • 150 gram spekreepjes.
    • 4 eieren.
    • 2 eetlepels zonnebloemolie.
    • 1 theelepel gemberpoeder.
    • 1 theelepel kurkuma.
    • 1 theelepel citroengras (laos).
    • 1/2 theelepel korianderpoeder.
    • 1/2 theelepel komijnpoeder.
    • 1/4 theelepel chilipoederpeper en zout.

 

Ingrediënten pindasaus:

    • 4 eetlepels pindakaas.
    • 3 eetlepels ketjap.
    • 3 eetlepels ketchup.
    • 4 theelepels bruine basterdsuiker.
    • 1 teentje knoflook, geperst.
    • 1 theelepel, of meer, sambal.

 

Eventueel:

  • Seroendeng.
  • Kroepoek.
  • Gebakken uitjes.
  • Atjar.

Bereidingswijze:

Bereiding nasi:
Snipper de ui en verwijder de zaadjes van de rode peper. Hak deze vervolgens fijn.
Doe de spekreepjes in een ruime koekenpan en bak ze uit. Schep uit de pan en zet apart.
Bereid de rijst volgens de verpakking, giet af en laat met het deksel op de pan staan.
Voeg een eetlepel zonnebloemolie toe aan het spekvet.
Voeg de specerijen behalve het peper en zout toe en bak kort op hoog vuur.
Zet het vuur iets lager en voeg de ui, geperste knoflook en rode peper toe.
Bak één minuut mee.
Doe de nasigroenten erbij en bak vier à vijf minuten.
Snijd de ham in stukjes en klop de eieren los.
Verhit één eetlepel zonnebloemolie in een andere koekenpan en bak de eieren tot ze net gaar zijn. Verdeel het ei met een spatel in stukjes.
Voeg de rijst toe aan de groenten en bak nog twee minuten op hoog vuur mee.
Schep de ham, spekreepjes en het ei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Garneer met de extra's naar wens en pindasaus.

Bereiding pindasaus:
Doe een bodempje water in een steelpan (ongeveer een halve cm hoog).
Doe alle ingrediënten erbij en breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook.
Zet het vuur gelijk zacht en laat nog eventjes pruttelen.
Proef of hij goed op smaak is en voeg eventueel nog wat sambal toe.