aardappelsalade

 

Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Warm

Smaak: Hartig, Anders

Aantal personen : 8

bereidingstijd in minuten: 35

Ingrediënten:

Marinade:

    • 1 theel. maizena of allesbinder.
    • 1 eetl. donkere sojasaus (ketjap).
    • 0.5 eetl. chinese kook-rijstwijn.

Vulling:

    • 250 gram hamlappen.
    • 10 middelgrote gedroogde chinese paddestoelen.
    • 1 stukje gemberwortel van circa 2 cm.
    • 250 gram Chinese kool.
    • 8 bosuitjes.
    • 10 waspeentjes.
    • 250 gram taugé.
    • 1.5 eetl. maizena of allesbinder.
    • 6 dl arachideolie.
    • 1.5 eetl. donkere sojasaus (ketjap).
    • 0.5 theel. zout.
    • 125 ml kippenfond.

Bereidingswijze:

Voorbereiden:
Maak een marinade van de maïzena, sojasaus en de rijstwijn door ze goed te mengen. Snijd de hamlappen in fijne reepjes, voeg ze bij de marinade, schep goed om en laat het vlees op een koele plaats minimaal 2 uur marineren.Week de paddestoelen circa 15 minuten in warm water, laat ze uitlekken, druk het teveel aan vocht eruit, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in reepjes. Schil de gemberwortel en snijd fijn. Was de Chinese kool, laat uitlekken en snijd in fijne reepjes.Snijd de bosuitjes in ringetjes en de waspeen in fijne reepjes. Was zo nodig de taugé en laat uitlekken. Roer 11/2 eetl. maïzena los met 2 eetl. water.

Bereiden:
Verhit 21/2 eetl. olie in de wok, roerbak hierin kort - circa een halve minuut - het vlees en de helft van de fijngesneden gemberwortel. Neem uit de pan en schep op een bord. Roerbak kort in de achtergebleven olie de resterende gemberwortel, bosuitjes, kool, paddestoelen en bospeen. Voeg er 11/2 eetl. sojasaus, kippenfond en zout naar smaak aan toe en laat dit mengsel circa 2 minuten stoven. Bind het mengsel met de losgeroerde maïzena, schep met een draadzeef uit de pan en laat in een schaal afkoelen. Maak intussen deeg van bloem, water en zout.Verdeel het deeg, afhankelijk van de grootte van het werkblad, in 3 tot 5 stukken en rol goed uit. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 10 loempiavellen van circa 20 x 20 cm. Schep op ieder loempiavel 2 eetl. vulling, vouw het vel met een punt eroverheen, vouw vervolgens de linker en de rechterpunt naar binnen en rol de loempia's op. Verhit de resterende olie in een wok en bak hierin de loempia's met 2 à 3 tegelijk goudbruin. Serveer de loempia's met een saus van ketjap en azijn.

Tip:
Gebruik in plaats van zelfgemaakte loempiavellen kant-en-klare. Voor de ingrediënten die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn, kunt u bij de toko terecht.