aardappelsalade

 

Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Koud, Warm

Smaak: Hartig

Aantal personen : 6

bereidingstijd in minuten: 45

Ingrediënten:

Voor het Deeg:

    • 125 g bloem.
    • 60 g koude boter, in stukjes.
    • 1 eidooier.
    • 2-3 eetl. koud water.
    • melk om te bestrijken.

Voor de vulling:

    • 2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie.
    • 2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd.
    • 250 g rundergehakt.
    • 1 tomaat, ontveld en in stukjes.
    • 1/2 groene paprika, gehakt.
    • 1 rode peper, zonder zaadjes, gehakt.
    • 1 eetl. blanke rozijnen.
    • 8 groene olijven, zonder pit, gehakt.
    • mespunt gemalen nootmuskaat.
    • zout en versgemalen peper.
    • muffinvorm met 6 holtes, ingevet.

Bereidingswijze:

Voorbereiden:
Doe de bloem in een kom en wrijf er de boterstukjes door tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg de eidooier en het water toe en kneed tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken. Zet deze afgedekt apart. Verhit voor de vulling de olie en fruit hierin de sjalotjes. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Schep de andere ingrediënten voor de vulling erbij en roerbak nog 5 minuten.

Bereiden:
Verwarm de oven op 200°C. Rol één helft van het deeg uit tot een vierkant of rechthoek. Steek hieruit 6 rondjes van circa 10 cm. Leg de deegrondjes in de holtes van het muffinblik. Schep de gehaktvulling erop. Rol de rest van het deeg uit en steek er rondjes uit om de vulling te bedekken. Druk de deegnaden op elkaar met een vork. Prik de bovenkant van het deeg hier en daar in. Bestrijk het deeg met melk en zet de vorm 15-20 minuten in het midden van de oven tot de empaná's goudbruin en gaar zijn. Serveer ze warm of koud.