aardappelsalade

 

Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Anders

Temperatuur: Warm

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 50

Ingrediënten:

  • 1-2 teentjes knoflook
  • 25 g boter
  • 1 kg vastkokende aardappels (bijv. Lady Christl of Kilo-tje vastkokend)
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • versgemalen zwarte peper
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 50 g geraspte Gruyère (kaas)

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op 175 °C. Knoflook pellen en halveren. Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van knoflook en daarna dik invetten met helft van boter. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden of schaven. In grote kom slagroom en melk door elkaar roeren. Mengsel op smaak brengen met 1 tl zout, peper en nootmuskaat. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn. Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken. Restant van roommengsel uit kom erover schenken. Aardappels bestrooien met kaas en rest van boter in klontjes erover verdelen. Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden.