aardappelsalade

 

Menugang: Hapjes

Soort hoofd ingrediënt: Vlees

Temperatuur: Warm

Smaak: Hartig

Aantal personen : 2

bereidingstijd in minuten: 50

Ingrediënten:

  • 3 plakjes bladerdeeg.
  • 1 kleine prei.
  • 2 eieren.
  • 2 eetl. crème fraîche (Melkan).
  • 60 g geraspte oude kaas.
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst.
  • 1 takje verse tijm, gehakt of mespuntje gedroogd.
  • zout en versgemalen peper.
  • 3 plakjes achterham.
  • ¼ rode puntpaprika, in smalle reepjes.
  • ½ rode ui, in smalle ringen.
  • kleine springvorm (Ø 15 cm).

Bereidingswijze:

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de springvorm in. Bedek de bodem en de zijkanten met 2 plakken bladerdeeg. Haal de buitenste 2 bladeren van de prei er voorzichtig in hun geheel af en houd deze apart. Snijd van de resterende prei de helft in ringetjes. Klop de eieren los en houd een klein beetje apart om de bovenkant van de taart mee te kunnen bestrijken. Roer de crème fraîche, de kaas, knoflook, tijm, zout en peper door het losgeklopte ei. Leg de plakjes ham op de bodem van de met bladerdeeg bedekte springvorm. Leg hier de prei, paprika en ui op. Giet het kruiden-roommengsel over de groenten, zodat ze helemaal bedekt zijn. Dek ten slotte het geheel af met het overgebleven bladerdeeg. Zorg dat de randjes overal goed aansluiten. Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei.

Bereiden:
Bak het taartje in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudgeel. Snijd ondertussen de apart gelegde preibladen in de lengte in dunne stroken van circa 2 centimeter breed. Haal het taartje als het klaar is uit de oven en verwijder de springvorm. Zet het taartje op een bord en leg 2 preilinten er kruiselings overheen. Stop de uiteinden onder het taartje. Maak dan met 1 of 2 andere linten een mooie strik en zet deze (eventueel met behulp van een satéprikker) voorzichtig vast op de taart.

Tip:

Neem in plaats van achterham rauwe ham.

Vervang de rode ui door sjalotjes.