Menugang: Hoofdgerecht
Soort hoofd ingrediënt: Vlees
Temperatuur: Warm
Smaak: Anders
Aantal personen : 2
bereidingstijd in minuten: 35
Ingrediënten:
Kruiden: Optioneel:
Bereidingswijze:
Zet een pan water op voor de rijst, doe het gehakt in een schaal en voeg naar smaak kruiden toe. Ik doe een flinke scheut zout, een theelepel peper, een eetlepel (of twee) provençaalse kruiden en een halve eetlepel komijnzaad. Vooral het komijnzaad zorgt voor de aparte, lekkere smaak. Bepaal zelf de grootte van de gehaktballen. Hoe groter, hoe langer ze op het vuur moeten.
Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen. Je kunt op hoog vuur de gehaktballen dichtschroeien en daarna op zacht vuur en de gehaktballen af en toe nog eens omdraaien. Ik doe het vlees als eerste omdat dit het langst duurt, het heeft tijd nodig om goed te garen.
Doe de rijst in de pan en volg eventueel de gebruiksaanwijzingen op het pak. Ik doe zelf de rijst altijd 10 minuten. Na 10 minuten giet ik de rijst af en laat ik het nog even 5 minuten staan.
Snij de courgette en aubergine in stukjes. Doe eerst de courgette met een eetlepel olijfolie in een wokpan of koekenpan.
Doe de aubergine er bij. Deze voeg ik zelf liever iets later toe, omdat hij anders zo klef en zompig kan worden als je hem gelijk er bij doet.
Doe de tomatenblokjes er bij en vergeet vooral de kruiden niet. Ik doe naar smaak weer precies dezelfde kruiden er bij.
Optioneel is om een laurierblad toe te voegen voor extra smaak. Door de tomaat kan het ook wat zurig worden, daarom voeg ik soms een theelepeltje honing toe.
Laat de groenten op zacht vuur pruttelen tot de rijst klaar is. En vergeet je gehaktballen niet even om te draaien!