aardappelsalade

 

Menugang: Bijgerecht

Soort hoofd ingrediënt: Anders

Temperatuur: Warm

Smaak: Anders

Aantal personen : 4

bereidingstijd in minuten: 50

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • boter voor het invetten
  • 750 gram aardappels (afkokers)
  • 1 snufje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout
  • 0,25 liter melk
  • 400 gram kookroom light
  • 100 gram geraspte gruyère of emmentaler
  • 2 eetlepels boter

Bereidingswijze:

Pel het knoflookteentje, snijd het in de lengte doormidden en wrijf een grote vuurvaste schaal stevig in met het snijvlak van het teentje. Beboter daarna de vorm.
Was de aardappelen, schil ze en snijd ze in heel dunne plakjes, met de keukenschaaf bijvoorbeeld.
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de schaal, als het kan in één laag.
Strooi er zout, peper en nootmuskaat over.
Roer in een smalle, hoge kom melk, room en kaas door elkaar en verdeel het mengsel gelijkmatig over de aardappelen.
Strooi er de boter in vlokjes over.
Zet de schaal op het rooster midden in de oven en bak het geheel ca. 1 uur. Draai dan de oven op 200 graden en laat de gratin nog 15 minuten staan tot er een mooi goudbruin korstje op zit.